Aan een woning komen lijkt in Den Haag vrijwel onmogelijk. Maar krakers vinden ze nog wel elke week. De kwalijke ontwikkeling die zij zien: verkapte leegstand door antikrakers. Max van het Kraakspreekuur (informatiepunt voor geïnteresseerde krakers) verteld dat er nog meer dan genoeg panden leeg staan die gekraakt kunnen worden. Zo kopen vastgoedeigenaren panden op en laten die geruime tijd leeg staan. Na verloop van tijd worden deze dan verbouwd en voor veel geld verkocht.

Maar leegstaande panden is één ding, minstens zo’n groot irritatiepunt is dat er vele panden alleen maar voor de schijn gevuld zijn, zegt Pim van der Heiden, woordvoerder van de Haagse afdeling van de Bond Precaire Woonvormen (BPW). Verkapte leegstand noemt hij het. Het gaat om enorme gebouwen die antikraak worden verhuurd. In zo’ n gebouw wonen dan 1 of 2 mensen antikraak, terwijl de rest van het pand leeg staat.

Straat Consulaat: het is vreselijk als er zoveel gebouwen leegstaan en er tegelijkertijd mensen zijn die op straat moeten slapen. De doorstroom in de Maatschappelijke opvang zit verstopt en de noodopvang zit vol omdat er te weinig betaalbare woningen zijn. Kraken is een pressiemiddel om aandacht te vragen voor dit huisvestingsprobleem maar het is helaas wel illegaal.

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Woningnood? Deze kraker vindt toch altijd huizen: ‘Er zijn tactieken, ook al is het illegaal’

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij AD.nl

Foto: AD Hoc pand in Den Haag gemaakt door vrijwilligers van het Straat Consulaat.