Vrijwilligers van De Achterban hebben het eerste weekend dat de Soepbus niet meer reed, de aanwezige daklozen een hart onder de riem gestoken. Achterbanners deelden broodjes uit en flyers met informatie waar in het weekend gegeten kan worden. Ook leden van de cliëntenraad van de Kessler Stichting die het niet eens waren met de vermindering van uren en locaties van de Soepbus, zijn gesteund.

De nieuwe tijden en de route van de Soepbus zijn zorgwekkend. De Soepbus rijdt nu van 19 uur tot 21 uur. Daklozen die ’s nachts niet kunnen slapen omdat dit te gevaarlijk is of omdat zij worden opgejaagd, kunnen nu nergens meer terecht voor een warme kop soep of koffie. De route is nu van Centraal Station naar de Grote Kerk en terug. Niet meer door heel Den Haag. Dit vanwege de bezuinigingen. Sommige daklozen hebben onze ambassadeurs verteld hoe schaamtevol zij het vinden om op klaarlichte dag bij de Soepbus te staan terwijl er hordes mensen voorbij komen en volle trams.

Een gedeelte van de mensen die gebruikmaken van de Soepbus, bestaat uit mensen uit Midden- en Oost-Europa (de zogenaamde MOE-landers). Vanaf 1 september mag deze groep geen gebruik meer maken van de maatschappelijke opvang. Misschien dan ook niet meer van de bus? Als het aantal cliënten van de bus vermindert, zal dat dan een reden zijn om de bus helemaal te laten verdwijnen? Een zorgwekkend idee. De straatambassadeurs van De Achterban houden het in de gaten en spreken met grote regelmaat de mensen die gebruikmaken van de Soepbus.