Foto: www.focus-wtv.be

Ergens in de beginjaren van deze eeuw vatte in de politiek het idee post dat sociale zekerheid – uit­keringen, beschutting, steun van de staat – geen basisrecht is waar je je zomaar op kunt beroepen als het leven tegenzit, maar iets is wat je moet verdienen. Alle partijen die toen nog groot en belangrijk waren, ­waren vóór.

Zelfredzaamheid, zuinigheid en strengheid, daar ging het beleid om draaien. Want hoge kosten, free­riders en fraudeurs in de sociale zekerheid ondermijnen de solidariteit (PvdA), voor elkaar zorgen in plaats van de staat voor je te laten zorgen is het beste (CDA), en de eigen broek ophouden is hartstikke gaaf (VVD). En allemaal vonden ze: de mensen wíllen graag hun eigen geld verdienen, want dat is sociaal.

Lees het complete artikel op de website van de Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/langzaam-maar-zeker-komen-we-er-nu-nog-bijstandsontvangers-niet-langer-behandelen-als-potentiele-criminelen


....Er is nog veel méér te lezen...!

Arnhem wil schulden van gezinnen in armste wijk van Nederland kwijtschelden: ‘Geldzorgen houden alles tegen’

Geen deurwaarder meer en geen stapels rekeningen. Arnhem wil de schulden kwijtschelden van veertig tot zestig gezinnen in Immerloo II, de armste wijk van Nederland. Als experiment. Nooit eerder koos een gemeente hiervoor. ,,,We kunnen kinderen wel een Gelrepas geven om te sporten, maar we kunnen pas echt het verschil maken door de geldzorgen van hun ouders weg te nemen”, zegt wethouder Mark Lauriks.

Rotterdam maakt bijzondere bijstand voor wasmachines, babyspullen of huisinrichting gratis

Goed nieuws voor Rotterdammers die recht hebben op bijzondere bijstand. Vanaf volgende maand wordt die een gift in plaats van een lening. Huisinrichting, babybenodigdheden voor het eerste levensjaar en noodzakelijke apparaten als wasmachines krijgt deze groep voortaan gratis.

Rode Kruis: aantal Nederlanders in voedselnood niet afgenomen

Alle maatregelen ten spijt, is de groep mensen in Nederland die niet of onvoldoende te eten heeft de afgelopen twee jaar niet kleiner geworden. Dat concludeert het Rode Kruis uit onderzoek dat de hulporganisatie liet doen door Ipsos I&O. Hierin zegt 9 procent van de ondervraagden weleens te weinig eten te hebben. Dat is evenveel als bij het vorige onderzoek uit 2021.

Humanitas start petitie ‘Stop de schuldenindustrie’

Het aantal huishoudens met problematische schulden is gestegen tot een recordaantal van ruim 726.000. Dit ondanks alle aandacht en aangedragen oplossingen. Als grootste vrijwilligersorganisatie voor vrijwillige schuldhulp wil Vereniging Humanitas een krachtig maatschappelijk signaal afgeven aan de politiek. Daarom is de organisatie de petitie ‘Stop de schuldenindustrie’ gestart.

Stemverklaring BBB over Wet verhoging minimumloon

Op dinsdag 2 april heeft BBB in de Tweede Kamer tégen de ‘Wet verhoging minimumloon’ gestemd. Ook de BBB-fractie in de Eerste Kamer heeft nu kenbaar gemaakt dat zij voornemens zijn om tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Aannames dat BBB de AOW wil ontkoppelen van het minimumloon kloppen niet. Met deze stemverklaring leggen we uit waarom BBB dit standpunt heeft ingenomen.

Nibud: huishoudens financieel vooruit, maar sommige groepen blijven kwetsbaar

Het gaat beter met de financiële situatie van veel Nederlandse huishoudens, maar er blijven groepen achter. Zo blijft een op de drie huishoudens moeite hebben met rondkomen. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het rapport Geldzaken in de praktijk 2024. Het is het zesde jaar dat het rapport verschijnt.

Advies over het helpen van mensen met een beginnende schuld

Om meer mensen met beginnende schulden te helpen moeten gemeenten investeren in persoonlijk contact. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen die de Nationale ombudsman eerder aan gemeenten deed. Tegelijkertijd nemen veel mensen met een beginnende schuld geen hulp aan.

Basis schuldhulpverlening wordt in iedere gemeente gelijk

Met het plan ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’ wordt de hulp op het gebied van schulden in iedere gemeente gelijkgetrokken. Het Rijk stelt vanaf dit jaar structureel 40 miljoen euro extra beschikbaar om onder andere de basisdienstverlening te kunnen implementeren.

Meer mensen met schulden, tegelijk was armoede nooit zo laag. Hoe kan dat?

Het aantal mensen met geldproblemen is enorm toegenomen, ziet Humanitas, een vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp. Maar uit CBS-cijfers blijkt dat de armoede nog nooit zo laag was als nu. Neemt armoede nu wel of niet toe?